Тайните на паркоместата, маркировките и общинските предприятия – какво крие Иван Алексиев и защо отлага истината?

Уважаеми съграждани,

Отново сме принудени да обърнем внимание на нещо, което се е превърнало в присъща характеристика на управлението на Иван Алексиев – изкуството да отговаря без всъщност да казва нищо съществено.

Официалните отговори на Иван Алексиев

Преди близо два месеца, след многобройни сигнали от недоволни граждани, съветниците от Местна коалиция ЗНС /ПП-ДБ, ИТН/, заедно с колегите от БСП, подадохме питане към кмета относно разпределението на паркоместата в града.

Отговорът, който получихме, и може да се види на общинския сайт, ни залива с обичайната му „популистка супа“ – много думи, които нищо не казват. В текста липсват конкретни отговори на ясно зададените въпроси.

Оправданието с предпазването на личните данни на хората е несъстоятелно. Общинската администрация следва да е събрала от заявителите на паркоместа съгласие за обработването на личните им данни или поне да ги е уведомила, че една от законните цели на обработването им е за отговори на питания на общинските съветници. При това за отговора биха били достатъчни само имената на заявителите, за да може разкриването на данни да остане пропорционално.

Отделен е въпросът, че отговорът на питането можеше да се представи в обезличен вид (както се публикуват редица документи на сайта на Общината), от който да са видни само данни, показващи кой заявител колко места е получил, дали е получил отказ и пр. Но това е въпрос на желание, каквото липсва в съответното звено на пряко подчинение на кмета, съгласно Наредба 23 на ОС.

Мистериите на общинските предприятия

Подобна е ситуацията и с друго питане, подадено от нашия съветник Найден Пулакев, което касае списъка на заведения и търговци, ползващи общинска собственост.

След подаден сигнал от граждани, свързан с нередности в общинските пазари, г-н Пулакев зададе въпроси към кмета на Поморие. Сигналът твърди, че на някои наематели се предоставят по-големи територии срещу по-нисък наем, докато други са при различни условия.

Въпреки че г-н Пулакев спази процедурата и изчака от сесия до сесия, за да получи отговор, той не беше снабден с исканата информация. Можете да разгледате и този „отговор“ на сайта на Община Поморие.

Отговорите на кмета само подсилват съмненията, че наистина се случват нередности.

Законът ясно предоставя правото на съветниците да изискват информация, а общинската администрация е задължена да я предостави.

Проверка на общинските предприятия

За да изчистим съмненията около управлението на общинските предприятия, поискахме създаването на комисия, която да се запознае с документацията и процеса на назначаване на директорите им, както и с това кога и как са били проведени конкурсите за тези позиции. Това е част от нашето желание за прозрачност и отчетност – принципи, които не намираме в управлението на Иван Алексиев.

На фона на тези непрецизни отговори, е любопитно как един от неговите общински съветници, г-н Никола Абрашев, обвинява нас в реваншизъм и натиск. Реваншизмът беше очевиден още след изборите през 2023 г. – не ни дадоха председателството на нито една комисия, докато в същото време ГЕРБ завзе председателските места в 4 от общо 6 такива.

Е, кой точно упражнява натиск и реваншизъм, г-н Алексиев? Истината е очевидна за всички, които желаят да я видят.

Маркировка М14 и смисълът на „законосъобразност“

На последната сесия на Общинския съвет, Иван Алексиев не само умело цитира становища на компетентни органи, но и демонстрира пълна липса на желание да застане близо до хората.

Той предпочете да се скрие зад бюрократични фрази, вместо да отговори конкретно на въпросите, които реално касаят живота в града.

Адв. Веселин Анестиев ясно подчерта, че не сме против спазването на правилата, и особено важно: тези за безопасност (вкл. и отстояние от хидрантните кранове).

Напротив, това е повече от нужно. Но когато става въпрос за целесъобразността на поставянето на маркировка М14 по цяла улица „Велико Търново“, например, сме длъжни да изразим несъгласие.

Подобно очертаване на „забранени зони“ създава ненужно напрежение и затруднява нормалния живот на гражданите.

Също на сесията на общинския съвет, адв. Божидар Янушев заяви, че нормативното изискване на Наредба № РД-02-20-2/24.10.2022 е да има изготвен и одобрен проект, въз основа на генералния план за организация на движението на гр. Поморие. Същият намира, че към 2020-та година маркировката е в отлично състояние и не предписва никакви мерки.

Д-р Христов: независимо дали има жълти линии или не, КАТ върши своята работа и санкционира нарушителите. Тогава какъв е смисълът от тези маркировки, освен да усложняват живота на гражданите? И защо, г-н Алексиев, тези мерки се прилагат толкова неравномерно, с привилегии за някои улици? Когато заемаш обществена длъжност, трябва да действаш еднакво към всички. Не може да прилагаш двойни стандарти спрямо хората. Това са неща, които се виждат. Обиколил съм света и България, и такъв надраскан град никъде не съм виждал.

Некачествени маркировки с малка трайност

Друг повод за съмнения е начинът, по който се полагат маркировките. Асфалтът не се почиства, маркировките се пръскат върху запрашени площи, които след първия дъжд или вятър избледняват значително. Това налага допълнително разходване на средства за повторно и многократно полагане на маркировки на едно и също място.

В този случай г-н Алексиев разходва излишни средства, вероятно стотици хиляди левове, за маркировка, която законът за движение по пътищата вече урежда достатъчно добре. С тези пари спокойно биха могли да се изградят нови градинки, да се озелени града, да се изградят поливни системи и т.н.

В докладната записка сме поискали отчет за стойността на положените маркировки.

Опасен страничен ефект от некачественото боядисване на пътното платно, е предпоставката за ПТП и наранявания при некачествено заличени пешеходни пътеки. Ярък пример е бившата такава в района на магазин Билла, където пешеходци се заблуждават и предприемат пресичане в условията на несъществуваща вече пътека с некачествено и непълно заличаване, и липса знаци за шофьорите.

В крайна сметка, нашата цел е проста – да се спре безразборното полагане на маркировка на места, на които дублира ЗДвП, както и на места, на които възпрепятства изцяло възможността на живущите да спират дори и за кратък престой.

За да го постигнем, първо трябва да спрем настоящата дейност и да изясним всички данни и факти. Тогава ще можем да вземем информирано решение, което наистина ще служи на гражданите на Поморие, без да им създава излишни затруднения.

Ние искаме да осигурим прозрачност в управлението на Община Поморие, както и в разходването на средствата, които идват от данъците на нас, гражданите. Искаме хората да участват в управлението на града, за да може да се развива и върви напред. Не бива един човек да го управлява еднолично и да го управлява като диктатор, както прави неговият ментор.

Scroll to Top