Милен Манолов алармира: опасност от презастрояване и липса на озеленяване в центъра на Поморие

Уважаеми съграждани,

На 23.07 се проведе заседание на Комисията по устройство на територията, строителство, околна среда и общинска собственост.

✅ Разгледахме докладна ОС-768, касаеща старата сграда на СДС в центъра на града, с предложение за отмяна на решение на ОбС от 2021 г.- проект за изменение на ПУП-ПЗ и КПИИ и приемане на нов проект за ПУП-ПЗ и КПИИ (подробен устройствен план, план за регулация и комплексен проект за инвестиционна инициатива).

След като се запознах с докладната, установих следното:

❗ В решението предложено за отмяна, са приети градоустройствени показатели за зона „Жс”: Плътност на застрояването до 70%, Кинт (Коефициент на интензивност на застрояването) – 2,0 и озеленяване 30%, а в новото предложение за изменение са завишени съответно – плътност 80%, кинт 3,0 а озеленяване липсва❌! За мен тези показатели са абсолютно неприемливи, тъй като те водят до презастрояване в централната част на града! Освен това, в предходна докладна разгледахме програма за опазване на околната среда, в която установяваме, че гр. Поморие не отговаря на минималните критерии за зелени площи – 12 квм./човек. Според мен в тази част на града трябва да се работи за озеленяване 🌳, не за бетониране.

❗ В приложените визуализации се вижда, че старата сграда се планира да бъде застроена допълнително в ляво и с два допълнителни жилищни етажа с апартаменти плюс тавански етаж! Освен това е видно разминаване в стила на старата и новата сграда. Смятам, че не е целесъобразно общината да изгражда апартаменти в ЦГЧ, вместо това би било правилно да се реализира информационния център на партерен етаж плюс зали за обществено ползване на втори етаж в съществуващата сграда, без допълнително застрояване, а в ляво от старата сграда да се направи зелен кът с фонтан.

❌ След като запознах присъстващите представители на администрацията, същите изтеглиха докладната от разглеждане. Надявам се да проявят здрав разум и да променят проекта в частта за застрояване и озеленяване.

Scroll to Top