Становище по повод публикациите на Алексиев относно неприетата актуализация на общинския бюджет

Уважаеми съграждани, публикуваме становище по повод публикациите на Алексиев в медиите, свързани с неприетата актуализация на общинския бюджет:

Важните акценти, на които трябва да се обърне внимание и според тях всеки човек да може да си изгради критична оценка в случая са:

❗ Посочените проекти за финансиране в актyализацията са с още неприключен срок за подаване на документи/избор на изпълнител или пазарни консултации. Финансирането за тях ще бъде нужно след месеци. – „Ремонт, подмяна на настилки, ново оборудване и озеленяване на дворно пространство ДГ „Веселушко“ в гр. Поморие“ – не е избран изпълнител;

❗ Както се вижда от видеото, според Директора на ОП ”Социално обслужване” пенсионерските клубове са били системно недофинансирани през последните 4 години, сега забавянето с няколко седмици се използва подвеждащо и като демагогия;

❗ Принуждаване да се гласува актуализацията анблок (в цялост), без да се даде възможност да отпаднат и да се коригират излишни или завишени харчове, като командировки на стойност 15 000 лв, три рекламни табели за 7000 лв и др.

❗ Практиката от предходни мандати да се харчат пари, преди да са минали през одобрение от страна на съветниците и актуализация на бюджета от ОбС, продължава (павилиони за 40000 лв, налични от месец; кабинка пред обществена тоалетна, поставена още през февруари).

❗ На клипа също може да видите как според съветници от ГЕРБ сме издребнявали за суми от 5-6000 лв! За нас всеки лев на данъкоплатците е важно как се изразходва, това са пари на всички граждани!

❗ Начинът на подаване на докладни към ОбС в последния възможен момент ограничава възможността за разглеждането им, взимането на информирано решение, консултации с компетентни органи и последващи корекции.;

❗ Постоянното игнориране и блокиране на „неудобните” съветници говори за срастване с властта, незачитане на независимостта на местната от изпълнителната власт.

❗ Използването на ОбС като трибуна за предизборна демагогия и неспазване на правилника на ОбС;

Оставяме без коментар постоянните нападки и атаки към личността, откровените лъжи и вменяване на вина.

Припомняме, че още от приемането на бюджета (в началото на годината), съществуват фрапиращи факти:

  • Имахме 2 (два) дни за запознаване с бюджета;
  • Няма визия за решаване на проблема с паркирането – липсва изграждане на голям паркинг;
  • Субсидията за читалищата бе намалена от 70 000 на 40 000 лева;
  • Намалени приходи от туристически данък. Очакват се по-малко туристи?
  • Външни услуги на стойност 8 милиона лева

Вижте повече в материала от февруари 2024 (по-долу).

Колко от общинските съветници прочетоха бюджета, преди да го гласуват?
Scroll to Top