Прозрачност при назначенията: Комисия за проверка на директорите на общински предприятия

В Община Поморие има няколко общински предприятия: ОП „Благоустройство, комунални и строително-ремонтни дейности“, OП „Стопанисване и управление на общински имоти“, ОП „Озеленяване, горско и селско стопанство“ и ОП „Социално обслужване“. 

В правилниците на всяко от тях е посочен срока за назначение на директор, а именно до четири години. Договорите се прекратяват с изтичане на срока, както и предсрочно според основанията от Кодекса на труда.

След питане на общинския съветник Ива Кусева към Кмета на Община Поморие, не стана ясно кога и дали изобщо са провеждани конкурси. От това възниква въпросът на какво основание директорите на общински предприятия заемат тази длъжност. Изясняването на това е важно, касае и легитимността на взетите от тях решения и подписани документи.

Входирали сме докладна записка към Общински Съвет – Поморие, с която предлагаме създаването на временна комисия от състава на общинския съвет, която да се запознае с всички обстоятелства, относно назначаването на директорите на предприятия.

В същата докладна записка се предлага решение, което да задължи Кмета на Община Поморие в едноседмичен срок да предостави на комисията всички документи, касаещи назначаването на директорите на общинските предприятия.

Scroll to Top